Solide businesscase sluit aan bij ambitieuze financier
De circulaire toekomst is in CUIJK al begonnen
Solide businesscase sluit aan bij ambitieuze financier
Solide businesscase sluit aan bij ambitieuze financier
  • © 2023 BECC BV 0

Solide businesscase sluit aan bij ambitieuze financier

Beequip Equipment Finance pakt financiering net even anders aan dan traditionele banken, en dat was precies wat de BECC Energy Hub nodig had om in batterij-opslag te kunnen investeren.

“Equipment first is ons eerste uitgangspunt”, zegt lease officer Ricardo Huisden. De leasemaatschappij neemt de apparatuur in eigendom, net als bij een leaseauto voor werknemers, en de gebruiker betaalt een maandtermijn als aflossing. Kon dat ook bij een batterij die veel groter is dan andere energie-opslag in het portfolio van de financier? Huisden: “Het is een vrij nieuw product, dus met historische data kom je er niet. Maar het is niet onze eerste batterij, we hebben er begin 2023 zo’n 125 in portefeuille. We kennen de leveranciers zoals Alfen, de marktleider in Nederland en een prettige partner. We weten dat BECC voldoende cash flow heeft om de maandtermijnen te voldoen. Het was spannend, maar we hebben een goede deal kunnen sluiten bij een solide businesscase.”

Kevin van ’t Oor, specialist marketing en communicatie vult aan: “Beequip kijkt allereerst naar het materiaal: is het courant, hebben we er voldoende verstand van en stel dat het toch misgaat, is er dan een afzetkanaal? We kijken wat minder dan banken naar de boeken van een bedrijf, maar daar is wel diepgaande kennis van het materiaal voor nodig. En daar hebben we experts als mijn collega Ricardo voor.”

Op tijd de behoefte zien

Beequip is opgericht in 2015 op een zolderkamer, en telt acht jaar later ruim 120 medewerkers die actief zijn voor 4.000 klanten. Er is voor twee miljard euro aan leasecontracten verstrekt en behalve de portefeuille groeit ook het aantal markten waarop de financier zich beweegt. Het financieren van zwaar materieel (gebruikt en nieuw) voor de bouw, infra en logistieke sector brengt Beequip ook in de binnenvaart, de agrarische sector en recycling. Internationale klanten in Europa en de Verenigde Staten zijn in opkomst.
“Onze eerste batterijdeal hebben we gedaan in 2021”, blikt Huisden terug. “Dat was een verhuurder die op tijd de behoefte zag aan mobiele elektrische energie voor generatoren bij evenementen en in de bouw, locaties waar een dieselaggregaat niet altijd gewenst is.”
Wet- en regelgeving stuurt aan op de overstap naar elektrische aandrijving, een belangrijke stimulans voor de groei van Beequip. De financier concentreert zich op het midden- en kleinbedrijf, dat net als BECC eigen keuzes kan maken over het in te zetten materieel. Leasen betekent meer financiële armslag voor het midden- en kleinbedrijf, dat minder kapitaal hoeft vast te zetten in apparatuur.

Veelbelovende plannen

Het geld dat Beequip inzet voor de lease komt van zakenbank NIBC, sinds 2016 Beequips strategische partner. NIBC is ook als investeerder betrokken bij BECC sinds de herstart van de energiecentrale in Cuijk.
“De plannen van BECC uit 2015 gaven een goede bijdrage aan de milieudoelen van toen”, zegt managing director Frans van der Harst van NIBC. “Een stilstaande centrale kon weer groene stroom gaan produceren met snoeihout uit de omgeving. Daarnaast lagen er veelbelovende plannen om uit te breiden met een industrieel warmtenet, dat inmiddels gerealiseerd is. De batterij was toen nog niet bedacht.”

De verwachtingen werden ingelost, zegt hij anno 2023, dankzij management met kennis van zaken dat inspeelde op nieuwe ontwikkelingen. Van der Harst: “Het management weet hoe een centrale werkt, ze snappen de markt voor snoeihout en ze kennen de regels van de milieuvoorschriften. Praktijkkennis is essentieel.”

Bij de investeringstak van NIBC is de energietransitie een van de thema’s waarin geïnvesteerd wordt. “We hebben verschillende bedrijven in portefeuille die soortgelijke doelen nastreven als BECC, zo investeren we bijvoorbeeld ook in bio-LNG voor vrachtauto’s, verduurzaming van woningen en dienstverlening voor windmolenparken. Dat zijn investeringen in de overgang naar de nieuwe economie.”

NIBC is trots op de bijdrage die de bank heeft geleverd, zegt Van der Harst.
Zo'n batterij is zeer belangrijk voor het balanceren van het elektriciteitsnet, wat een van de uitdagingen van de energietransitie is. BECC is misschien wel de eerste die dit op zo'n schaal bij een stroomfabriek neerzet.
Frans van der Harst, managing director NIBC

Waterstof in zicht

Zonder de gecombineerde steun van Beequip en NIBC was het opwaarderen van BECC tot Energy Hub ingewikkelder geweest, denkt Huisden. “Voor ons is dit equipment een solide business case. Het is maatwerk, maar in het onwaarschijnlijke geval dat er iets misgaat kunnen we de modules elders inzetten. Traditionele financiers van het midden- en kleinbedrijf hebben die kennis niet, daarom moeten zij andere zekerheden eisen zoals onroerend goed of het verpanden van voorraden.”

Schoenmaker blijf bij je leest geldt ook voor Beequip, de reden waarom zij het financieren van de e-boiler aan zich voorbij lieten gaan: “Daar weten we te weinig van en dan zouden we er als een bank naar moeten kijken. Wij willen alleen doen waar we goed in zijn.”
Tegelijkertijd kijkt Beequip naar energiebronnen die nog volop in ontwikkeling zijn, zoals waterstof. Van ‘t Oor: “Bij TU Delft hebben we contact met zowel het elektrische team als het waterstofteam en daar kunnen we ons aan verbinden.”

Huisden: “Het lijkt soms bijna Feyenoord-Ajax, maar wij denken dat we allebei nodig hebben. Waterstof en elektriciteit hebben beide beperkingen en pluspunten. Op dit moment biedt Beequip alleen nog batterij-oplossingen aan, maar we zijn in gesprek over voertuigen en generatorsets op basis van waterstof. Nu zijn dat nog prototypes en testopstellingen, maar zodra er een product in serie op de markt komt, haken wij aan.”