Waaier aan leveranciers
Kaisec is al tien jaar betrokken bij BECC, eerst voor onderhoud en service maar inmiddels ook voor ontwikkeling. Nadat BECC met adviseur Recoy had geconcludeerd dat een e-boiler een interessante investering kon zijn, maakten Weersink en zijn collega’s een ontwerpstudie op hoofdlijnen: hoe komt zo’n installatie eruit te zien, welke koppelingen zijn er nodig, hoe werkt de integratie? “Dan komt er een ‘go’ en zo konden we verder met de detaillering, de specificaties van de boiler, de afsluiters, de regeling en besturing, de layout van de installatie. Bij Kaisec bekijken we het geheel van de techniek, de montage besteden we uit.”
Bij zo’n project is een waaier aan leveranciers nodig, waaronder een civiel specialist voor de fundering, een installateur voor de aansluitingen van elektriciteit en water, een mechanische expert voor de pijpleidingen. In dit geval viel de keus via aanbestedingen op Modderkolk voor het installatiewerk en Fudura voor de bemetering van het project. Weersink: “Realisatie op de site kun je plannen, maar ook wij kregen te maken met uitloop doordat materialen later worden geleverd. Dan heb je mensen gereserveerd, maar zijn de spullen er nog niet. Pas toen alles er stond konden we de zaak in bedrijf stellen. Dat is het moment om te zien of alles werkt zoals uitgedacht: gaan de afsluiters op het goede moment open en dicht zodat we de juiste hoeveelheid stoom leveren.”
Extra voordeel heeft BECC van de e-boiler op momenten dat de centrale na onderhoud haar stoomnet opnieuw moet starten, wat nu sneller verloopt met nog slechts een kleine bijdrage van de gasgestookte hulpketel. De e-boiler weet het opstarten van de centrale ook te versnellen en is in de winter inzetbaar als vorstpreventie.
Uitzetten is geen optie
Er zijn vele momenten in de week dat elektriciteit goedkoper is dan aardgas om warmte op te wekken. Het kan dan ook voordeliger zijn om de biomassacentrale een tandje terug te laten schakelen zodat de e-boiler een deel van de warmteproductie op zich neemt. Die moet wel stabiel blijven, legt Weersink uit: “Voor stoom zijn er ruim voldoende afnemers, er zijn heel wat fabrieken die altijd warmte nodig hebben. De papierindustrie en de chemische industrie draaien 24 uur per dag, dat soort installaties wil je niet uitzetten. Als het echt moet, duurt het dagen voordat je weer in bedrijf bent.”
Voor de klanten van BECC is niet te merken of ze stoom krijgen uit de centrale zelf of uit de boiler. “Dit soort contracten draait om de hoeveelheid en de beschikbaarheid, de warmte mag niet wegvallen. Als de vraag naar warmte toeneemt, zou het zelfs mogelijk zijn nog een e-boiler ernaast te zetten. De elektrische aansluiting van BECC heeft daar nog capaciteit voor.”