E-Boiler
Met de ingebruikname van een grote industriële elektrische boiler van 10 MWe van het Noorse Parat Halversen kan de BECC Energy Hub in Cuijk nog duurzamer en rendabeler werken. De boiler maakt het mogelijk goedkope elektriciteit uit zonne-energie of windkracht om te zetten in stoom (30 bar) voor de afnemers op het bedrijventerrein. Dit is een van de manieren waarop BECC schommelingen op de energiemarkt en in het aanbod van biomassa opvangt.
Als Noors bedrijf hebben we al tientallen jaren ervaring met het omzetten van elektriciteit uit waterkracht in warmte door stoom. Onze e-boilers zorgen op boorplatforms voor warmte en zijn te vinden in de papierindustrie, brouwerijen en bij de productie van staal en aluminium.
Dan Ole Vikeså van Parat
Aan de BECC Energy Hub heeft Parat een Super Heater E-boiler geleverd die op maat is gefabriceerd. Omdat er geen bewegende delen in zitten, is deze e-boiler nagenoeg onderhoudsvrij. Dan Ole Vikeså: “De boiler staat altijd stand-by en kan binnen 30 seconden op temperatuur zijn, en dan hebben we het over 239 tot 270 graden.”
Groene stroom
Bio Energie Centrale Cuijk levert groene stroom aan Greenchoice en duurzame warmte aan het industrieterrein. Afnemers zoals de papierindustrie hebben 24 uur per dag warmte nodig, wat BECC levert als stoom onder hoge druk. De biomassacentrale produceert zowel zulke stoom als (groene) elektriciteit. De vraag naar elektriciteit wisselt, mede doordat andere duurzame bronnen zoals zon en wind afhankelijk zijn van de weersomstandigheden.
Met de installatie van de e-boiler en de eerder toegevoegde batterij kan BECC nu zelf functioneren als buffer op de markt van de vraag en aanbod voor elektriciteit. Is de stroomprijs laag, dan is het gunstig om elektriciteit in te kopen en daarmee de e-boiler stoom te laten produceren. In de eigen centrale gaat het verstoken van snoei- en sloophout in zo’n periode tijdelijk op een lager pitje. Dit kan per uur verschillen. De e-boiler en de centrale zijn daarom uitgerust met geavanceerde regelapparatuur.
De e-boiler is ook de opvolger van een gasgestookte hulpketel die nodig was om na onderhoudswerkzaamheden de centrale weer op te starten. Door de toevoeging van de e-boiler worden de CO2-emissies van de BECC Energy Hub nog verder gereduceerd.
Met deze investering is de BECC Energy Hub klaar om nog meer flexibel duurzame energie te leveren aan haar klanten. Partner Gertjan de Jong: “Deze tweede investering vervolmaakt BECC als Energy Hub voor groene stroom en het duurzame industriële warmtenet, inclusief een bijdrage aan de Nederlandse energietransitie.”
Balans in stroomvoorziening
Greenchoice optimaliseert de flexibele inzet van de groene stroomproductie van BECC. Dat geldt zowel voor de bio-energiecentrale als de 10 MW Alfen Batterij en de 10 MW Parat boiler. Jurgen Duivenvoorden, manager trading & forecasting: “De combinatie van opslag en flexibele inzet van de e-boiler is cruciaal om als energiebedrijf meer ruimte te maken voor zon en wind op het elektriciteitsnet. Wij kunnen bepalen wat voor BECC de optimale inzet is, zowel voor het commerciële rendement als voor de bijdrage aan de balans in de stroomvoorziening.”
Greenchoice heeft sinds 2019 diverse batterijen geplaatst bij de eigen windparken, in samenwerking met Spectral dat gespecialiseerd is in software-oplossingen rond de energietransitie. De gecombineerde installatie bij de BECC Energy Hub is voor Greenchoice en Spectral een nieuw fenomeen. Duivenvoorden: “Consumenten en bedrijven wekken steeds meer eigen elektriciteit op. Daarom zullen we op meer plekken in het land dit soort combinaties nodig hebben. Zo worden we minder afhankelijk van centrales op fossiele brandstoffen.”
Recoy heeft BECC geholpen bij de voorstudie. Kaisec heeft gezorgd voor het mechanische en procestechnische ontwerp. Modderkolk heeft elektrotechnisch ondersteund en Fudura heeft de bemetering verzorgd. Spectral is verantwoordelijk voor de integrale aansturing en het energiemanagement van de Energy Hub.
Financiering
Ook vanuit de aandeelhouders is er veel support om in BECC te blijven investeren en de transitie naar de BECC Energy Hub te realiseren. “Wij investeren in verschillende thema’s die spelen binnen de Nederlandse markt, zo ook in de transitie van de oude naar de nieuwe economie”, zegt Frans van der Harst, Partner bij Pontex investment partners. Pontex heeft via een van haar private equity fondsen als minderheidsaandeelhouder risicokapitaal beschikbaar gesteld bij de herstart in 2015.. “BECC is een van de bedrijven in onze portefeuille. We zetten bij BECC in op blijvende verbeteringen om de centrale nog groener en efficiënter te maken.” Deze investeringen in de BECC Energy Hub zijn mede mogelijk gemaakt door BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij), Beequip en BECC holding (Nationaal Groen Fonds).BECC Cuijk werkt met klanten en leveranciers aan de verduurzaming van Noord-Brabant op basis van regionale biomassa. BECC is de grootste duurzame opwekker met lokale biomassareststromen van Noord-Brabant, op weg een duurzame warmtelevering aan de Gemeente Land van Cuijk uiterlijk in 2030.